Vše co mě napadne sem dát

Nikdy nic nevzdávej!

14. 10. 2010 20:18
Rubrika: "Články"

Už jsem dlouho nic nenapsal a tak si po dnešku říkám, že toto by pro jednou zas stálo za zveřejnění... Omlouvám se za délku a technický věci, ale patří to k souvislostem:)

Jak už název napovídá, bude se to týkat o nevzdávání se. Nevím, jestli jsem zrovna ten pravý na nevzdávání se, ale aspoň částečně snad jo. Posuďte sami...

Tak mi zas začala škola a tím jak se mi loni moc nedařilo, tak si s sebou táhnu ještě opakované předměty. No a tím že nemám uznané zápočty, tak musím chodit i do labin a dělat znovu neoblíbené protokoly:( Dneska jsme měli zrovna první měření a naše skupina "vyfasovala" opět stejnosměrný model vedení. Fotku teda nemám, abyste si udělali představu, jak to vypadá (třeba časem doplním). Zkrátka stará skříň s desítkami potenciometrů, kde ještě funguje jen něco...:-D To se musí asi vidět a zažít...

No abych se dostal k jádru věci a moc se tu nerozepisoval. V jednoduchosti je přece síla!

Tak jsme si připravili hodnoty, které jsme měli nastavit. Ty jsme teda i nastavili a nastalo zapojování. Kolega to nazval správně "telefonní ústřednou" (vlastně si můžete představit starou telefonní ústřednu, jak tam ty paní přepojovaly dráty). Zapojili jsme to teda podle schématu. Během toho a ještě předchozí přípravy uběhla skoro celá dvouhodinovka určená pro toto měření. Všechno bylo teda připraveno k zapojení do sítě. Samotný měření pak nemělo zabrat moc času, tak jsme ještě stíhali. Ale co se nestalo... Někde byla chybka a nerožla se ani kontrolka provozu, že je to napájený. Někde v té změti drátů byla chyba!! Multimetr ukazoval na vstupu a výstupu skoro 0Ω => někde byl skoro zkrat. No hledat chybu v zapojení bych teda nechtěl, zvlášť když jsem si byl jistej, že dle schématu jsme to zapojili dobře. A taky když se jen trochu zatáhlo za nějaký kabel, tak se občas stalo, že vypadl a dohledávat odkud taky není sranda:-D Když chyba v zapojení, tak nejlíp rozpojit a znovu zapojovat. Ale to už jsme měli limit deseti minut na najítí chyby, jinak nás prý čeká náhradní měření. Říkali jsme si, že aspoň nemusíme dělat ještě protokol. Možná by to byla i výhoda.

Ale asi zas zapůsobila ješitnost a vrhl jsem se do kontroly zapojení... No po chvíli jsem to vzdal:( Ještě mě teda napadlo na radu vyučujícího změnit sběrnici. Jak už to u tohoto modelu je, něco funguje a něco ne a na to se asi pak nehledí, když to kvůli tomu nezměříme. Tak co, za pokus to stálo a s vědomím, že zapojený je to dobře jiná možnost už ani nebyla. Tak jsem to přehodil a pustil do toho "šťávu". A ejhle, kontrolka svítila a my to mohli odměřit:-)

A ponaučení?

Nikdy nic jen tak nevzdávejte! Vím, nemuselo nám to fungovat ani po přehození té vadné sběrnice, ale když bysme to nezkusili, tak bysme pak museli chodit na náhradní měření a teď místo toho můžem dělat další užitečné věci. A těch je...:-D Myslím, že každá snaha se vyplácí. Ne všechny věci a události jsou v takovém stavu, aby šly teda napravit úplně, ale minimálně tou snahou jdou vždycky již "vzniklé následky" zmírnit.

 

Zobrazeno 934×

Komentáře

Jana Zichová

Díky Jirko....

jirkaklimes

Není zač:)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.